Délvidéki romantika

“Végy két kappant…”

Dédnagyanyámnak volt egy vaskos, agyonlapozott afféle bácskai szakácskönyve, ami még kiskoromban véletlenül a kezembe került. “Végy két kappant – kezdődött az első recept. Majd ráfűzte:- és főzz belőle alaplevet.” Nem értettem, hát rákérdeztem. A kappan szó elmagyarázása után sem volt világos, miért kell ennyi “anyag” egy egyszerű vasárnapi leveshez. Kiderült, hogy igenis kell, a Bácskában legalábbis mindenképp. Nálunk nem csak a szármát főzik nagy bödönben, hanem a leghétköznapibb fogásokból is általában annyi készül, hogy az átlag ember azt hinné vendégeket várunk. Ha a mélyhűtőben nincs elkészítve legalább egy hétre elég étel, kitör a pánik. Kenyeret egy kiló alatt nem veszünk, mert nem csipegetni akarunk ám és ideális esetben a kamrában ott a 10 kiló liszt és cukor, mert ugye, sose lehet tudni…

Szegény dédi, ha látta volna a mai ebédet… Sós próját sütöttem fefferónival és feta sajttal. Igazi balkáni recept. Íme az én bögrés változatom:

* 4 tojás

* 2 bögre joghurt

* 1 bögre olaj

* 2 bögre kukorica gríz

* 1 bögre liszt

* 1 fej vöröshagyma ledarálva

* 2-3 gerezd foghagyma

* fefferóni felaprítva ízlés szerint

* 1 sütőpor

* a tetejére feta vagy túró

prójaprója  

180 fokon nagyjából 45 perc alatt kész, de a biztonság kedvéért jó szemmel tartani. 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!