Dédnagyanyámnak volt egy vaskos, agyonlapozott afféle bácskai szakácskönyve, ami még kiskoromban véletlenül a kezembe került. “Végy két kappant – kezdődött az első recept. Majd ráfűzte:- és főzz belőle alaplevet.” Nem értettem, hát rákérdeztem. A kappan szó elmagyarázása után sem volt világos, miért kell ennyi “anyag” egy egyszerű vasárnapi leveshez. Kiderült, hogy igenis kell, a Bácskában legalábbis mindenképp. Nálunk nem csak a szármát főzik nagy bödönben, hanem a leghétköznapibb fogásokból is általában annyi készül, hogy az átlag ember azt hinné vendégeket várunk. Ha a mélyhűtőben nincs elkészítve legalább egy hétre elég étel, kitör a pánik. Kenyeret egy kiló alatt nem veszünk, mert nem csipegetni akarunk ám és ideális esetben a kamrában ott a 10 kiló liszt és cukor, mert ugye, sose lehet tudni…
Szegény dédi, ha látta volna a mai ebédet… Sós próját sütöttem fefferónival és feta sajttal. Igazi balkáni recept. Íme az én bögrés változatom:
* 4 tojás
* 2 bögre joghurt
* 1 bögre olaj
* 2 bögre kukorica gríz
* 1 bögre liszt
* 1 fej vöröshagyma ledarálva
* 2-3 gerezd foghagyma
* fefferóni felaprítva ízlés szerint
* 1 sütőpor
* a tetejére feta vagy túró
180 fokon nagyjából 45 perc alatt kész, de a biztonság kedvéért jó szemmel tartani.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: